donderdag 26 maart 2020

Handletteren voor beginners

Eigenlijk moest ik het hier al veel eerder over handletteren hebben gehad, maar ik kwam er niet toe. Daarom wil ik jullie vanaf vandaag meenemen op een trip. Een creatieve reis via teksten en woorden, letters en materialen. Zin om zelf van start te gaan, lees en kijk dan gewoon mee.

Een paar jaar terug volgde ik eens een workshop in de plaatselijke bibliotheek. Fien van Fientastisch legde op een heel gemoedelijke manier uit wat handletteren eigenlijk is en wat je er allemaal mee kan. Ik voelde het meteen kriebelen. Want tekst is voor mij wat voor sommige van jullie misschien chips of een sportuurtje zijn. Een zaligheid... Als je dat dan nog eens kunt combineren met tekenen... Dan lijkt dat voor mij een wereld waar ik met veel plezier mee instap. Al moet ik je wel verwittigen: verwacht er niet meteen té veel van, het vraagt wel wat oefening om er behendig in te worden en te blijven. Ik heb zelf nog een lange weg te gaan ;).

Fientastisch

Aan de hand van de tips van Fien ging ik al een paar keer zelf aan de slag. Het gaat er vooral om dat je oefent, durft en letters schrijft maar eigenlijk ook tekent. Kijk rond en pik overal iets mee. Niet alleen mooie citaten of leuke zinnen, maar ook lettertypes. In het begin wil je je misschien erg vasthouden aan voorgeschreven regels, maar die zijn er eigenlijk niet. Alleen dat je neerwaartse bewegingen (in je letters) dik maakt, de andere laat je gewoon staan (en blijven dus dun). Probeer vooral eens te oefenen met schrijfletters.


Aangezien ik zelf lesgeef, ben ik het schoonschrift wel nog meester, maar het is helemaal niet erg als je een heel ander handschrift hebt. Probeer maar uit. Je zult merken dat door het dik maken van de neerwaartse bewegingen al een heel andere dynamiek ontstaat. 


Wat die banner betreft (op de rechterkant van de foto), daar leg ik je in een volgend blogpostje meer over uit.

De opvulling van de dikgemaakte strepen kun je zo gek niet bedenken. Op de foto hierboven probeerde ik al verschillende zaken. Maar ik merk dat ik daarin nog wat inspiratie mis. Dingen nadoen gaan me relatief goed af, maar zelf creatief zijn, vind ik niet altijd even simpel. Klieder er maar op los, je zult meteen zien wat je voor herhaling vatbaar vindt en wat je meteen liever in de vuilbak zou kieperen.

Materiaal

Misschien moet ik jullie er ook meteen bij vertellen wat ik gebruik om te gaan oefenen en kliederen. Eigenlijk heb je helemaal niet veel nodig. Begin met potlood en een gom en als je het fijn vindt om daar meteen met zwarte stift over te gaan, dan kun je de spullen die thuis rondslingeren gebruiken. Als je echt een goeie set stiftjes (met verschillende diktes) wil, dan raad ik je de stiften van Sakura aan. Niet omdat ik er zelf iets van ken, maar omdat ik ze al verscheidene keren heb horen vallen als beste materiaal.

Fineliner Sakura Pigma Micron assorti etui à 9 stuks

Zelf heb ik voorlopig alleen een setje met zwarte stiften (en dus nog niet de kleurtjes). Ik heb een dikte 02, 04 en 08. Uiteraard kun je hier zo gek in gaan zoals je zelf wil, maar voorlopig heb ik me nog kunnen beheersen. Al lijken die kleurtjes me nu wel heel leuk... :).

Andere letters

Eens je wat schrijfletters hebt geoefend, is het ook fijn om heel wat andere lettertypes te gaan uitproberen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Op Pinterest en in tijdschriften kun je heel wat inspiratie opdoen, maar uiteraard kun je ook je eigen fantasie de vrije loop laten (als je daar beter in bent dan ik). Dan merk je gauw wat geslaagd (en minder geslaagd) is.


Hoe je die banners maakt om een tekst in te schrijven, leg ik je een volgende keer uit.

Hier hou ik het bij voor vandaag, ik hoop dat jullie er iets  aan gehad hebben en dat ik gauw nog wat tijd vind om verder te experimenteren. Dan laat ik het hier zeker weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten